Дорогі Захисники та Захисниці України!

Від усього серця, від імені нашої університетської родини — Харківського національного університету міського господарства ім. О. М. Бекетова — ми вітаємо вас з Днем захисників і захисниць України! В цей день, як і кожен, ми з особливою вдячністю та шаною згадуємо про вашу силу, мужність і безмежну відданість Україні. Ви — незламна опора нашого народу, його серце і душа, що б’ється за кожного з нас. Щодня ви ставите своє життя під загрозу, щоб ми могли жити у мирі, працювати, навчатися і спокійно мріяти про майбутнє. Ваші подвиги — це більше, ніж героїзм, це справжній приклад гідності та відваги. Кожен ваш день на фронті — це крок до нашої перемоги, до свободи, про яку ми всі так мріємо. Нам бракує слів, щоб висловити всю глибину нашої вдячності. Ми вдячні за кожен ваш подвиг, за кожну хвилину вашої боротьби, за те, що ви віддаєте себе без залишку заради нашої рідної землі. Завдяки вам ми маємо можливість жити з надією на краще майбутнє, і ваш внесок ніколи не буде забутий. Ми тут, разом із вами — у словах, діях і серцях. Бажаємо вам міцного здоров’я, незламної віри у перемогу та підтримки близьких, яка завжди буде поруч. Нехай кожен ваш день буде наповнений теплом нашої вдячності, а кожен ваш крок наближає нас до перемоги! Слава Україні! Героям слава!

З глибокою повагою та вдячністю, колектив Харківського національного університету міського господарства ім. О. М. Бекетова

19 вересня 2024

Новий матеріал із хвилястими шарами атомів демонструє незвичайні надпровідні властивості

 

Фізики з MIT та їхні колеги створили новий матеріал з незвичайними властивостями надпровідності та металевості, завдяки хвилястим шарам атомів товщиною лише в мільярдні частки метра, які повторюються знову і знову, створюючи макроскопічний зразок. Великий розмір зразка значно полегшує дослідження його квантової поведінки, або взаємодій на атомному рівні, які надають йому ці властивості (стаття).

 

6 серпня 2024

В Англії 98-річна фізикиня отримала докторський ступінь через 75 років після свого відкриття

У 1948 році команда з фізики космічних променів Брістольського університету під керівництвом професора Сесіла Пауелла шукала нові фундаментальні частинки. Вони вже знайшли піон, за що Пауелл у 1950 році отримав Нобелівську премію.

Однак під час одного з досліджень 22-річна Розмарі Фаулер помітила незвичайний слід частинки, яка розпадалася на три піони. Він і став доказом існування частинки, тепер відомої як каон або K-мезон (стаття).

 

1 липня 2024

Нагородження доктора фіз.-мат. наук, професора кафдери фізики Петченко О.М.

photo 5192654068781277580 y

 

15 червня 2024

Викладачі кафери фізики прийняли участь в 3-ї міжнародній конференції «Смарт-технології в міській інженерії» (STUE-2024), яка проходила з 13-15 червня 2024 року в онлайн режимі (більше про конференцію).

Bezymannyj

 

09 травня 2024 

Кафедра взяла участь в конференції "Перспективи роботи з обдарованою молоддю за прикладними аспектами природничих наук".

Konf

 

01 травня 2024

У космосі знайшли нову молекулу

У міжзоряному просторі знайдена нова молекула, якої раніше там не зустрічали. Це 2-метоксиетанол — достатньо складна, але не така вже й важлива для існування життя речовина. Проте вона показує, як у космосі може відбуватися хімічна еволюція (Стаття). 

 

30 квітня 2024

Кафедра фізики щиро вітає професора Олександра Петченко - дипломанта Всеукраїнський програми " Золотий фонд нації. Науковці України" Кафедра фізики пишається таким співробітником, який є взірцем науковця і патріота!photo 5305669390076859787 y

18 квітня 2024

18 квітня 2024 року на кафедрі фізики успішно пройшло секційне засідання Всеукраїнської студентської конференції "Сталий розвиток міст". Чудові цікаві доповіді англійською і українською мовою робили здобувачі вищої освіти з ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, ХНУ ім. В.Н. Каразіна, Тернопільського Національного Технічного університету ім. Івана Пулюя.

Не дивлячись на відсутність світла і проблеми з інтернетом, повітряні тривоги, обговорення доповідей пройшло жваво і невимушено. Як точно відмітив професор кафедри фізики Олександр Семенов: "російському ворогу не вдасться нас залякати!"

photo 5269405834440467484 y

  

23 лютого 2024

У 2024 році виповнюється 551 рік з дня народження Миколая Коперника – польського астронома, автора революційної геліоцентричної теорії побудови Сонячної системи. Лише за кілька сторіч після його смерті погляди Коперника про те, що планети обертаються навколо Сонця, стануть загальновизнаними.  Розповідаємо про цікаві факти з життя ученого: про ймовірного українського учителя, про жінку Анну Шиллінг та роль лавандового пива у історії викриття їхніх таємничих стосунків, а також про те, як у Швеції знайшли волосину Коперника (хоч сам він там ніколи не був) і чому це дуже важливо (Стаття).

 

03 лютого 2024

 

 Іван Полюй - український фізик

Іван Павлович народився 2 лютого 1845 року на Тернопільщині. Освіту здобував у класичній гімназії, по закінченню навчання Іван вступив до Віденської греко-католицької семінарії. Там від вдало поєднував вивчення слова Божого з перекладами духовної літератури рідною мовою. У 1868-му разом із однодумцями заснував студентське товариство “Січ” (як перше українське студентське товариство народовецького напряму, яке відіграло видатну роль в історії української національного відродження під Австрією).

На останньому курсі навчання Іван почав відвідувати лекції фізико-математичного відділу Віденського вишу. Математика, фізика та астрономія настільки захопили Пулюя, що він твердо вирішив – священником не буде. Натомість став студентом фізичного відділення університету. Три роки тривало навчання, а по його закінченню Іван став науковцем фізичної лабораторії під керівництвом професора фон Лянґа. Свої перші статті, які вийшли друком у 1874-му, він присвятив темі дослідження залежності внутрішнього тертя повітря від температури (Стаття).

30 січня 2024

Куди зникли лампи Пулюя

Іван Пулюй, попри мрії батьків про його священичу кар’єру, захопився математикою та фізикою, подався в науку і сказав близьким, що навіть ангели не вмовили би його покинути експерименти та дослідження.
Коли проводив лекції — в аудиторії не залишалося вільного місця. Був жаданим гостем на поважних аудієнціях. Отримував запрошення як експерт з енергетики та радник із державних справ. Але ніколи не полишав іншої своєї справи — навіть у далеких Рієці чи Празі переймався просвітою простих українців.
Пулюй був генієм свого часу. Займався молекулярною фізикою, теоретичною і практичною електротехнікою, промисловою енергетикою, проектуванням, експертизою електростанцій, досліджував катодні промені та X-промені. Авторитетний винахідник, експериментатор, глибокий теоретик. (Стаття)

27 січня 2024

До уваги школярів – потенційних абітурієнтів ННІ ЕІТІ! Сучасний світ стрімко змінюється під впливом постійного технологічного розвитку, глобалізації та інновацій. Велика частина шкільних знань застаріла або застаріє тоді, коли сьогоднішні першокласники стануть випускниками. Понад 50 професій, затребуваних сьогодні, зникнуть в найближчі 10 років, замість них з’являться нові. Вчитися доведеться все життя, і робити це максимально ефективно.

Запрошуємо Вас опанувати нові знання та отримати практичні навички з викладачами ННІ ЕІТІ, використовуючи можливості платформи Labster.

Розклад та активні лінки на кожне заняття доступні за посиланнями:

Платформа Labster – світовий лідер з розроблення віртуальних навчальних симуляторів, завдяки яким успішно навчаються вже 5 млн. студентів та учнів 3000 навчальних закладів в 70 країнах світу. Labster  має англомовне наповнення. Доступні до використання понад 300 віртуальних наукових симуляцій.

Навчайся для України! Чекаємо у Бекетівському!

15 січня 2024

Казка про два годинники: Підвищення точності хронометражу

Історично JILA (спільний інститут, створений Національним інститутом стандартів і технологій [NIST] та Університетом Колорадо в Боулдері) є світовим лідером у галузі точного хронометражу за допомогою оптичних атомних годинників. Ці годинники використовують внутрішні властивості атомів для вимірювання часу з неперевершеною точністю, що є значним стрибком у нашому прагненні кількісно виміряти найбільш невловимий з вимірів - час.

Однак точність цих годинників має фундаментальні обмеження, включаючи "шумову межу", на яку впливає "квантовий проекційний шум" (QPN). "Це пов'язано зі спіновою статистикою окремих кубітів, справді квантовою природою досліджуваних атомів", - пояснила аспірантка JILA Майя Міклош.

Найсучасніші порівняння годинників, такі як ті, що проводяться під керівництвом співробітника JILA та NIST Цзюнь Є, все більше наближають нас до цієї фундаментальної межі шуму. Однак цю межу можна обійти, генеруючи квантову заплутаність в атомних зразках, що підвищує їхню стабільність.

Тепер команда науковців використала специфічний процес, відомий як спіновий стиск, для генерації квантової заплутаності, що призвело до підвищення продуктивності годинника. Нова експериментальна установка, опублікована в журналі Nature Physics, також дозволила дослідникам безпосередньо порівняти два незалежні ансамблі зі спіновим стисненням, щоб зрозуміти цей рівень точності у вимірюванні часу - рівень, якого ніколи раніше не досягали годинники зі спіновим стисненням оптичної решітки (Стаття).

18 грудня 2023

Два можливі способи використання чорних дір як джерела енергії в далекому майбутньому

У швінгерівській області чорна діра спонтанно поглинає α-частинки і випромінює позитрони. Джерело: Physical Review D (2023). DOI: 10.1103/PhysRevD.108.104066

Пара астрофізиків з Тяньцзіньського університету в Китаї запропонували способи, як люди в далекому майбутньому можуть використовувати чорні діри як джерело енергії. У своїй статті, опублікованій в журналі Physical Review D, Чжан-Фен Май і Рун-Цю Ян окреслюють два можливих сценарії, в яких енергію можна було б видобувати з первинних чорних дір.

Оскільки вчені продовжують шукати шляхи задоволення енергетичних потреб зростаючого населення планети, деякі з них почали шукати варіанти, які, можливо, не розглядалися в минулому. У цьому новому дослідженні дослідники розглядають можливість використання чорних дір як спосіб задовольнити людські потреби майбутнього, перетворивши їх на батареї (Стаття).

 

20 листопада 2023

Крихітний великий вибух: експеримент ALICE перезапускається з іонами свинцю

26 вересня 2023 року команда вчених Європейської ради з ядерних досліджень CERN у Женеві оголосила про стабільні умови для пучка свинцю, розпочавши першу за п’ять років кампанію зі збору даних про зіткнення іонів свинцю. Відтоді і до пізнього вечора 29 жовтня прискорювач створював зіткнення іонів свинцю з найвищою у світі енергією зіткнення 5,36 тераелектронвольт на ядерну частинку, що стикається (нуклон-нуклонне зіткнення).

Окрім енергії зіткнення, частота зіткнень також значно зросла порівняно з періодами збору даних попередніх років. Детектор ALICE, який спеціалізується на реєстрації зіткнень атомних ядер свинцю, зафіксував у 20 разів більше подій, ніж за попередні чотири періоди збору даних разом, кожен з яких тривав близько одного місяця, перший з яких датується 2010 роком (стаття).

 14 листопада 2023

 photo 5375490989780749876 y

14 листопада 2023 року на зустрічи з учнями Ізюмських шкіл , завідувачка кафедри фізики доцент Дульфан Г.Я. розмірковувала разом зі школярами, щодо особливостей сучасного наукового експеримента

28 жовтня 2023

photo1698507634

Звіт зав.каф. Дульфан Г.Я. про заходи на каф. Фізики, які сприяють збільшенню абітурієнтів в інституті

02 жовтня 2023


psdgotovchi

Шановні абітурієнти!

Розпочалась реєстрація на підготовчі курси:
🔹🔸творчий конкурс
🔹🔸українська мова
🔹🔸математика
🔹🔸історія України
🔹🔸іноземна мова (англійська)
🔹🔸фізика

Початок навчання з 01 жовтня 2023 року

Деталі за посиланням: https://cdok.kname.edu.ua/pidkursi

25 вересня 2023

Учні ліцею, які долучились до Всеукраїнського конкурсу шкільних космічних експериментів (Student Spaceflight Experiments Program, SSEP), продовжують досліджувати Всесвіт.
19 вересня відбулась онлайн-зустріч учнів 7А, 7Б, 8Б, 8В, 9А, 10Б класів з доктором технічних наук, Лауреатом Державної премії України у галузі науки та техніки, професором кафедри фізики ХНУМГ імені О.М. Бекетова Семеновим Олександром Володимировичем та старшим викладачем кафедри фізики Шишко Наталією Сергіївною.
Під час zoom- конференції учні та викладачі- фасилітатори міркували над проблемами, які виникають в умовах мікрогравітації.
Бажаємо натхнення та нових відкриттів!!!

photo1695634659

photo1695634666

23 вересня 2023

У Харкові спостерігали паргелій — "хибне сонце": коментар науковців

 

 Ввечері 23 вересня у небі над Харковом виник паргелій — різновид атмосферного явища "гало"  (Стаття).

05 вересня 2023

Олександр Теодорович Смакула найвидатніший український фізик XX століття

Smakula

9 вересня виповнюється 123 роки з дня народження Олександра Смакули, одного з найвидатніших українських фізиків XX століття, який перший у світі отримав патент на виготовлення просвітленої техніки. Видали цей документ вченому в Німеччині 1 листопада 1935 р. (День народження Олександра Смакули в ТНТУ)

Народився український вчений 1900 року в селі Доброводи неподалік від Збаража, нині Тернопільщина, Україна  в селянській родині.

Закінчив початкову школу у своєму рідному селі, вчився в Збаразькій, а пізніше — Тернопільській українській класичній гімназії, яку закінчив у 1922 році. Під час навчання в Тернопільській гімназії професор математики і фізики Мирон Зарицький став опікуном випускного гімназійного класу Смакули. Саме він порадив юнакові продовжити студії у Ґетінґенському університеті — відомому європейському науковому центрі Німеччини. Уже в юнацькі роки Олександр виявив успадковану від батьків любов до рідного краю і до його історичного минулого. Війна 1914 р. та події 1918 р. спонукали його до безпосередньої участі у встановленні національної влади у Доброводах. Як свідомий юнак-гімназист, Олександр Смакула вступив до лав Української Галицької армії.

1927 р. Олександр здобув науковий ступінь доктора філософії, успішно склавши іспит, та став працювати асистентом у фізичному інституті під керівництвом професора Роберта Поля. Олександр Смакула мав добру наукову перспективу в Німеччині, та все-таки прагнув повернутися на рідну землю (Стаття).

 

01 вересня 2023

 

1

26 серпня 2023

Перше спостереження нейтрино на Великому адронному колайдері

Нейтрино - це крихітні нейтрально заряджені частинки, що пояснюються Стандартною моделлю фізики елементарних частинок. Хоча вони вважаються одними з найпоширеніших частинок у Всесвіті, їхнє спостереження досі було дуже складним, оскільки ймовірність того, що вони взаємодіють з іншими частинками, низька.

Щоб виявити ці частинки, фізики використовували детектори та сучасне обладнання для дослідження відомих джерел нейтрино. Їхні зусилля зрештою привели до спостереження нейтрино, що походять від Сонця, космічних променів, наднових зірок та інших космічних об'єктів, а також прискорювачів частинок і ядерних реакторів.

Давньою метою в цій галузі досліджень було спостереження нейтрино всередині колайдерів - прискорювачів частинок, в яких два пучки частинок зіштовхуються один з одним. Дві великі дослідницькі колаборації, а саме FASER (Експеримент прямого пошуку) і SND (Детектор розсіяння і нейтрино), вперше спостерігали ці нейтрино в колайдері, використовуючи детектори, розташовані на Великому адронному колайдері у Швейцарії. Результати їхніх двох досліджень були нещодавно опубліковані в Physical Review Letters (Стаття).

31 липня 2023

Вірусний надпровідник кімнатної температури викликає захоплення і скептицизм

viral-room-temperature

Минулого тижня група південнокорейських фізиків зробила вражаючу заяву. У двох статтях, завантажених на сервер препринтів arXiv, вони стверджують, що створили матеріал, який "відкриває нову еру для людства".

LK-99, сполука на основі свинцю, нібито є надпровідником при кімнатній температурі та атмосферному тиску. Такий матеріал, який проводить електрику без жодного опору за нормальних умов, може мати величезні наслідки для виробництва і передачі енергії, транспорту, обчислювальної техніки та інших галузей технологій.

Ці статті викликали шалений ентузіазм в Інтернеті і кілька спроб повторити цю роботу. У той же час, є повідомлення про суперечки серед корейських дослідників щодо того, чи варто було взагалі публікувати дослідження (Стаття).

27 червня 2023

ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ: Фізик пояснює, як міг статися "катастрофічний вибух" Титана - і що це означало для тих, хто був на борту

Atlantic Ocean

Підводний апарат "Титан", який привернув до себе увагу світової громадськості минулого тижня, зазнав "катастрофічного вибуху", повідомляє Берегова охорона США. Трагічний результат, за словами влади, полягає в тому, що п'ятеро людей, які перебували на борту, ймовірно, загинули під час вибуху.

Як стався такий вибух, і які наслідки він мав би для екіпажу Титану? Northeastern Global News звернулася до Аруна Бансіла, видатного професора фізики Північно-Східного університету, щоб він надав базовий огляд фізики і пов'язаних з нею жорстоких наслідків (Стаття).

09 червня 2023

професор Семенов О.В. виступив з доповіддю "Modification of the Gas Sensitive Properties of Nanocrystalline Silicon Carbide Films by Electron Irradiation" на Міжнародній науково-практичній конференції: 2ND INTERNATIONAl CONFERENCE ON SMART TECHNOLOGIES IN URBAN ENGINEERING.

collage 1

08 червня 2023

доцент Дульфан Г.Я., професор Семенов О.В., асистент Шишко Н.С. прийняли участь у пленарному засіданні Міжнародної науково-практичної конференції: 2ND INTERNATIONAl CONFERENCE ON SMART TECHNOLOGIES IN URBAN ENGINEERING. Працюємо попри негаразди і руйнації!

collage

 Детальніше про конференцію за посиланням http://Stue.kname.edu.ua

 20 травня 2023

maxresdefault

19 травня 2023

Нагородження Дульфан Ганни Яківни, завідувачки кафедри фізики Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова, кандідата фізико-математичних наук, доцента за багаторічну сумлінну й плідну працю, великий професіоналізм, вагомий внесок у розвиток освіти і науки міста Харкова та з нагоди професійного свята - Дня науки.

photo 5422343598306870892 y

20 квітня 2023 р.

CERN робить перші маленькі кроки до гігантського прискорювача частинок

Європейська лабораторія CERN зробила перші кроки до будівництва нового величезного прискорювача елементарних частинок, який затьмарить її Великий адронний колайдер (LHC), і сподівається побачити світло в кінці тунелю. Майбутній колайдер частинок Future Circular Collider (FCC) буде більш ніж втричі довшим за LHC, який вже є найбільшим і найпотужнішим у світі колайдером частинок, побудованим в надії розкрити таємниці про те, як працює Всесвіт. FCC утворить новий кільцевий тунель під Францією і Швейцарією, довжиною 91 кілометр і діаметром близько п'яти метрів.

Центр управління Європейської організації з розробки майбутнього колайдера елементарних частинок (FCC) в Женеві.

17 березня 2023 р.

Математична модель дає ключ до розуміння рентгенівського випромінювання, спричиненого блискавкою

На початку 2000-х років вчені спостерігали, як грозовий розряд виробляє рентгенівське випромінювання, що складається з високоенергетичних фотонів - той самий тип, що використовується для медичної візуалізації. Дослідники змогли відтворити це явище в лабораторії, але не змогли повністю пояснити, як і чому блискавка виробляє рентгенівські промені. Тепер, через два десятиліття, команда під керівництвом Пенсильванського університету відкрила новий фізичний механізм, що пояснює природне рентгенівське випромінювання, пов'язане з блискавичною активністю в атмосфері Землі (Стаття).

Копирайт изображения Pixabay/CC0 Public Domain

Чи знали ви, що блискавка може вдарити в одне й те саме місце кілька разів? Наприклад, в Емпайр-Стейт-Білдінг блискавка влучає приблизно 23 рази на рік. 

11 лютого 2023 р. 

11 page 0001

 

Валентина Радзимовська. Українська науковиця поміж революціями і війнами

У ніч з 5 на 6 січня 1919 року в київській квартирі в будинку 30 по теперішній вулиці Олеся Гончара зібрались троє чоловіків: один військовий і двоє цивільних. Зібралися таємно, бо ціль була висока - Україну рятувати. Метод для тих часів пропонувався звичайний - військовий переворот... Хто ж забезпечив змовникам прихисток? Донцов пише: "сиділи у Р-х, у кабінеті хазяйки при чорній каві". Під цим шифром приховано ім'я приват-доцентки кафедри фізіологічної хімії Київського університету Валентини Радзимовської.

Повна версія статті

16 січня 2023 р.

Тепер у молекулярному масштабі: електродвигуни

Електромобілі, що приводяться в дію макроскопічними електродвигунами, все частіше переважають на наших вулицях і дорогах. Тепер багатопрофільна група створила електродвигун, який неможливо побачити неозброєним оком: електродвигун у молекулярному масштабі. Ця рання робота — двигун, який може перетворювати електричну енергію в односпрямований рух на молекулярному рівні — має наслідки для матеріалознавства та особливо медицини, де електричний молекулярний двигун може об’єднатися з біомолекулярними двигунами в тілі людини.


 

12 січня 2023 р.

12.01.23. на кафедрі фізики проведено засідання кафедри присвячене об'єднанню ХНУМГ ім. Бекетова із ХНУБА ( протокол № 5). Було ознайомлено нову співробітницю ас. Шишко Н.С. з особливостями організації навчального процесу в нашому університеті, правилами внутрішнього трудового розпорядку, внутрішніми положеннями університету, напрямами роботи кафедри, запропоновані напрями наукових пошуків згідно тематики кафедри .
Також обговорювалися особливості проведення зимової сесії і чергового навчального семестру.
 
 
 
 
 
 
 

 

12 січня 2023 р.

Високоефективні лазери видимого світла, які встановлюються на кінчик пальця

Оскільки технології продовжують розвиватися з експоненціальною швидкістю, а попит на нові пристрої відповідно зростає, мініатюризація систем у чіпи стає все більш важливою. Мікроелектроніка змінила спосіб поводження з електрикою, створивши складні електронні продукти, які тепер є невід’ємною частиною нашого повсякденного життя. Так само інтегрована фотоніка революціонізувала спосіб керування світлом для таких програм, як передача даних, зображення, зондування та біомедичні пристрої. Направляючи та формуючи світло за допомогою мікро- та нанокомпонентів, інтегрована фотоніка зменшує повні оптичні системи до розміру крихітних мікросхем.

Інтегрована лазерна платформа, створена Lipson Nanophotonics Group, де один чіп генерує вузьку лінію та регульоване видиме світло, що покриває всі кольори.


 

 26 грудня 2022р.

Вчені кафедри Фізики брали активну участь у міжнародному конкурсі іноваційних стартап-проектів Sikorski Challenge 2022. Розроблений ними проект «SIC СЕНСОРІ ПАРНИКОВИХ ГАЗІВ ДЛЯ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ» дійшов до фінального етапу конкурсу та отримав високу оцінку конкурсу. Крім того, міжнародні спонсори конкурсу з Массачусетського технологічного інституту нагородили наш проект заохочувальною премією у розмірі 5000 доларів США. За загальним рішенням команди на ці кошти буде придбано систему Старлінков, для забезпечення надійного інтернету в університеті. Це внесок кафедри фізики в інформаційний розвиток університету у 2022 році.

3708619 7002


 

29 листопада 2022р.

А ви знали, що перший бронежилет створив уродженець Львівщини?! Винахідник і хімік Ян Щепаник, який народився 13 червня 1872 року у селі Рудники, теперішньому передмісті Мостиськ.
Після закінчення початкової школи та гімназії вступив до педагогічного інституту в Кракові.
До 1896 року працював учителем у кількох польських містечках, паралельно займаючись винахідництвом.
Перший успіх на цій ниві прийшов до Щепаника у 1897 році, коли у патентному відомстві Великої Британії він запатентував телектроскоп.
«Камера для відтворення зображень на відстані за допомогою електрики», як описував її винахідник, була певним прообразом сучасного телевізора.
У 1900 році на Всесвітній виставці у Парижі винахідник представив покращений пристрій для передачі зображення – телефот.
Із 1918 року Щепаник захопився системами кольорового кіно, які були високо оцінені за реалізм передачі кольору. Одночасно розробляв проекти озвучування фільмів.
Кругозір винахідника був дуже широким.
Майстерні та лабораторії Щепаника, крім Польщі, працювали у Відні, Берліні та Дрездені.
Однак, напевно, найбільшої слави винахідник здобув, винайшовши прообраз сучасного бронежилету. «Броник» Щепаника був створений із шовкової тканини з вплетеними тонкими сталевими листами.
Захисний пристрій цього зразка врятував життя від замаху королю Іспанії Альфонсу ХІІ.
За це монарх удостоїв винахідника звання кавалера Ордена Ізабелли Католички.
За доопрацювання імператорських парадних обладунків до Ордена Святої Анни Щепаника представив і російський цар Микола ІІ , але винахідник, як підданий Австро-Угорщини, з патріотичних міркувань відмовився від нагороди держави-супротивника, прийнявши лише в подарунок золотий годинник з діамантами.
Загалом Щепаник є автором сотень патентів і більше 50 винаходів, частина з яких – в царині кінозйомки, телебачення і фотографії – використовуються і донині.
За твердженням сучасних дослідників, багато робіт Щепанека скопійовані й використовуються під іншими назвами до теперішнього часу.
Помер Ян Щепаник від раку печінки 18 квітня 1926 року у польському Тарнуві.
Там і похований.
За багатогранність і плідність діяльності сучасники називали Щепанека «польським Едісоном» і «Галицьким генієм».
Описи винаходів Щепаника, крім фахової літератури, можна знайти й у книгах Марка Твена, з яким винахідник часто спілкувався.

202211291948 Shepanyk

Джерело


11 листопада 2022р.

Українська наука, попри війну, продовжує розвиватися. В січні 2022 року криголам «Ноосфера» відбув у свою першу експедицію до Антарктиди під українським прапором. Криголам доставив 140 тонн пального та понад 80 тонн вантажу, а також нову команду до станції «Академік Вернадський».
На зворотному шляху «Ноосфера» також прийняла на борт учасників польської антарктичної експедиції. Директор НАНЦ Євген Дикий розповів, що польські колеги «відправили "рускій корабль" у відомому напрямку». Як виявилося, спершу поляки зафрахтували російське судно, але після повномасштабного вторгнення в Україну відмовилися від послуг загарбників. Уже у квітні український корабель дістався до території Чилі.
Для перших експедицій до узбережжя Антарктиди використовували судна льодового класу «Горизонт» та «Ернст Кренкель». На жаль, через поганий технічний стан кораблів та брак фінансування експедиції довго не здійснювали. І от 2021 року український антарктичний центр зрештою зміг придбати британське судно «Джеймс Кларк Росс» за 5 млн доларів. Воно і стало «Ноосферою». А стяг, що майорів над кораблем «Горизонт», нині демонструє Виставка «Прапори Незалежності». На ньому є підпис самого капітана.
Джерело: Національний музей історії України.

202211112135 Antarktida


 

27 жовтня 2022р.

Фізики вперше створили конденсат Бозе-Ейнштейна - таємничий п'ятий стан матерії - зроблений з квазічастинок, суб'єктів, які не є елементарними частинками, але можуть мати характеристики елементарної частинки, такі як заряд і спін.
Це відкриття буде мати значний вплив на розвиток квантових технологій, включаючи квантові обчислення.

202210272142 researchers create fir 1


 

25 жовтня 2022р.

Принцип, згідно якому не слід придумувати фантастичні теорії для пояснення явищ, що цілком вкладаються в традиційні уявлення, називають лезо Оккама на честь середньовічного схоласта Віл'яма з Оккама.
Цей принцип, який називають ще принципом простоти, був відомий ще за часів Аристотеля.
Згідного цього принципу з багатьох можливих пояснень будь якого феномена потрібно вибрати найпростіше. Або, як пізніше скаже Альберт Ейнштейн: «Все слід спрощувати доти, доки можливо, але не більше того».

202210252324 blade


 

21 жовтня 2022р.

Сьогодні паралельні всесвіти — цікава ідея для розгляду. Як казав фізик Вілєнкін: «Якщо Ваша улюблена футбольна команда програла, не засмучуйтеся! В якомусь зі світів вона виграла. А щє є інший, де вона виграє завжди!».
Але що стосується однозначних доказів їхнього існування та їх теоретичної здійсненності, ніщо безапеляційно не вказує на те, що вони взагалі мають шанс бути «справжніми»

 202210212316 Universes


 

19 жовтня 2022р.

Колись вважалася науковою фантастикою технологія, здатна збирати сонячну енергію в космосі та передавати її на Землю для забезпечення глобального постачання чистої та доступної енергії, наближається до реальності. У рамках проекту космічної сонячної енергії (SSPP - Space-based Solar Power Project) команда дослідників Каліфорнійського технологічного інституту працює над розгортанням групи модульних космічних кораблів, які збирають сонячне світло, перетворюють його на електрику, а потім бездротовим способом передають цю електроенергію куди завгодно, включно з місцями, які зараз не мають доступу до надійного живлення.

202210192045 beaming clean energy f


 

18 жовтня 2022р.

Особливість квантової переплутанності полягає в тому, що коли ви вимірюєте щось про одну частинку в переплутаній парі, ви одразу дізнаєтеся щось про іншу частинку, навіть якщо вони знаходяться на відстані мільйони світлових років одна від одної.
Простіше кажучи, квантова переплутанність означає, що параметри однієї частинки переплутаної пари залежать від параметрів іншої частинки, незалежно від того, наскільки вони віддалені один від одного або що лежить між ними. Ці частинки можуть бути, наприклад, електронами або фотонами, а параметрами може бути стан, у якому вони перебувають, наприклад, чи вони мають спін, направлений в тому чи іншому напрямку.

 


 

14 жовтня 2022р.

Модель Великого Вибуху є найбільш поширеною і популярною теорією розвитку Всесвіту. Його фундаментальною особливістю є створення Всесвіту зі стану надвисокої температури та щільності, що сталося 13,8 мільярдів років тому.
П'ять альтернативних теорій Великого вибуху:
• ТЕОРІЯ СТАЦІОНАРНОГО СТАНУ
Стаціонарний стан постулює постійне створення матерії по всьому Всесвіту, щоб пояснити його помітне розширення. Такий всесвіт був би нескінченним, без початку і кінця. Велика кількість доказів і даних, зібраних із середини 1960-х років, успішно спростовує цю теорію.
• ТЕОРІЯ ВЕЛИКОГО ВІДСКОКУ
Теорія великого відскоку погоджується з прискореним розширенням Всесвіту. Однак Великий відскок стверджує, що Всесвіт піддавався стану розширення та стиснення, один за одним періодично, підстрибуючи щоразу, коли він стискався до певного об’єму. Деякі припускають, що Всесвіт відскочив лише один раз. Теорія спростована.
• ВІЧНА ІНФЛЯЦІЯ
Згідно з теорією вічної інфляції, Всесвіт швидко розширювався протягом короткого періоду, який називається інфляцією. Теорія вічної інфляції, з іншого боку, припускає, що інфляція ніколи не припинялася, а продовжувала відбуватися протягом нескінченного проміжку часу. Десь там, навіть сьогодні, створюються нові всесвіти у величезному комплексі під назвою Мультивсесвіт.
• ЦИКЛІЧНА МОДЕЛЬ
Циклічна модель — це будь-яка з кількох космологічних моделей, у яких Всесвіт дотримується нескінченних або невизначених самопідтримуваних циклів. Теорія коливального Всесвіту, коротко розглянута Альбертом Ейнштейном у 1930 році, теоретизувала Всесвіт після вічної серії коливань. Кожен починається з Великого Вибуху і закінчується Великим Стисканням.
• ТЕОРІЯ ЧОРНОЇ ДІРИ
Теорія чорної діри говорить, що наш Всесвіт виник із чорної діри іншого Всесвіту. В альтернативній версії теорії всесвіт, який можна спостерігати, — це внутрішня частина чорної діри, яка занурюється як одна з потенційно багатьох у більшому материнському всесвіті, або мультивсесвіті.
Зображення: PressReader

202210142104 TBB

 

 

 

12 жовтня 2022р.

Фізики з Університету Каліфорнії в Санта-Барбарі , Університету Меріленда та Університету Вашингтона вирішили питання, яке належить до категорії фізики «багатьох тіл», що досліджує фізичні властивості квантової системи з кількома взаємодіючими частинами. Хоча проблеми багатьох тіл були предметом досліджень і дискусій протягом десятиліть, складність цих систем із квантовою поведінкою, такою як суперпозиція та заплутаність, призводить до безлічі можливостей, унеможливлюючи їх розв’язання лише обчисленнями. Багато аспектів проблеми недоступні навіть для сучасних комп’ютерів.
Розглянемо звичайний маятник: «Якщо ви час від часу штовхаєте його, то класичний маятник постійно поглинатиме енергію.
У квантових системах хаос виглядає інакше. Замість руху безлад може призвести до свого роду зупинки частинок. І, на відміну від класичного маятника, квантовий маятник або «ротор» може спочатку поглинати енергію від ударів, але після повторних ударів система перестає поглинати енергію, а розподіл імпульсу зависає, у тому, що називається динамічно локалізованим станом.
В експериментах спостерігалося порушення оборотності часу, що є характерною особливістю квантового хаосу.


 

4 жовтня 2022р.

Нобелівська премія-2022: оголосили імена лауреатів у галузі фізики.
Сьогодні, 4 жовтня, оголосили лауреатів Нобелівської премії у галузі фізики. Ними стали вчені Ален Аспе, Джон Клаузер та Антон Зайлінгер.
Про це повідомила пресслужба Нобелівської премії.
Комісія відзначила працю науковців “за експерименти із заплутаними фотонами, встановлення порушення нерівностей Белла та новаторство квантової інформаційної науки” найвищою науковою нагородою.
Зокрема, Ален Аспект, Джон Клаузер і Антон Зейлінгер провели новаторські експерименти з використанням заплутаних квантових станів, коли дві частинки поводяться як єдине ціле, навіть якщо вони розділені. Це дасть можливість створення нових технологій, заснованих на квантовій інформації.

202210041447 Nobel

Фото: твіттер пресслужби Нобелівської премії


 

3 жовтня 2022р.

Іван Пулюй , уродженець Тернопольщини.
(2 лютого 1845 - 31 січня 1918)
Він належав до когорти вчених світової слави, що формували світ ХХ століття. Знаменитий фізик і електротехнік стояв біля витоків одного з найвизначніших досягнень людства.
Пулюй 20 років досліджував так звані X-промені, нині відомі як рентгенівські. Свою першу трубку Пулюй сконструював на 14 років раніше за Рентгена. Саме Пулюй пояснив природу виникнення Х-променів. Йому належить і перший знімок повного людського скелета.
Іван Пулюй збудував першу в Австро-Угорській імперії електростанцію, удосконалив телефон, першим дослідив неонове світло, налагодив промислове виробництво люмінесцентних ламп власної конструкції.
Був першим деканом першого в Європі електротехнічного факультету, радником цісарського двору. Отримав пропозицію стати міністром освіти Австро-Угорської імперії, але відмовився, будучі саме українськім громадськім діячем і патріотом.
Крім того Пулюй знав 15 мов. Переклав на українську мову Біблію.
«Нема більшого гонору для інтелегентного чоловіка, як берегти свою і національну честь та без нагороди вірно працювати для добра свого народу, щоб забезпечити йому кращу долю» (Іван Пулюй)

202210031131 Ivan Puluy


 

29 вересня 2022р.

Головна ознака ядерного вибуху - це надпотужний спалах сліпучого світла, він помітний навіть у найяскравіший сонячний день. Це перший елемент вражаючого механізму ядерного вибуху - випромінювання, яке триває кілька секунд, але воно настільки інтенсивне, що незважаючи на короткий строк своєї дії, може викликати опіки відкритих ділянок тіла з боку вибуху, і тимчасове засліплення, якщо дивитися у бік вибуху незахищеними очима.
Після яскравого спалаху у вас є 10 хвилин, щоб знайти бомбосховище або підвал, або сховатися в будівля, та не потрапити під радіоактивні опади. Закрийте та замкніть усі вікна та двері, вимкніть вентилятори, кондиціонери та опалювальні прилади з примусовою подачею повітря ззовні. Зніміть верхній шар одягу перед входом у бдівлю. Потрапивши всередину, вимийте ті частини тіла, які були відкриті, коли ви були на вулиці. Потім одягніть чистий одяг. Прикривайте рот і ніс маскою, тканиною або рушником, якщо ви повинні бути на вулиці і не можете відразу потрапити в середину приміщення. Одягніть чистий одяг що був у шафі подалі від радіоактивних матеріалів. Вживайте лише продукти з герметично закритої тари та пийте тільки бутильовану воду, яка була герметично запечатана
Пам'ятайте: те, що від ядерного вибуху не врятує жодне бомбосховище – міф. У 1945 році в Хіросімі японець Ейзо Номура, який випадково опинився у звичайному підвалі звичайного будинку, вижив за 170 метрів від епіцентру ядерного удару. Помер він через 37 років, у 84 роки природньою смертю.

202209291458 Boom


 

28 вересня 2022р.

Космічний апарат DART, що належав NASA, в понеділок успішно врізався в далекий астероїд на гіперзвуковій швидкості під час випробування першої у світі планетарної  оборонної системи, розробленої для запобігання потенційних зіткнень метеоритів із Землею.

202209281305 NASA


 

27 вересня 2022р.

⚡️NASAMS🔥вже в УКРАЇНІ!
◾️Зенітно-ракетний комплекс NASAMS – це розробка двох світових гігантів оборонної промисловості: норвезької технологічної групи Kongsberg та американської компанії Raytheon. Головне його призначення: збивати цілі на короткій та середній дистанції – літаки, гелікоптери, безпілотники та ракети – у радіусі 25-40 км залежно від модернізації.
◾️Назва NASAMS розшифровується як Norwegian Advanced Surface to Air Missile System – Норвезька вдосконалена система типу «поверхня – повітря». Розробляти комплекс почали в 1990-х роках, перше покоління NASAMS запустили в експлуатацію у 1998-му, після чого було ще два «апгрейди». Остання модернізація – ЗРК NASAMS III – у 2019 році.
◾️Основа NASAMS – керована ракета AIM-120 AMRAAM класу «повітря-повітря» для винищувачів практично всіх країн-членів НАТО, зокрема F-16 (тобто спочатку ракети були призначені для повітряних боїв, - Ред.), яку переробили для запусків із землі.
◾️У своїй базовій «наземній» версії ця ракета здатна збивати повітряні цілі на відстані до 25 км, а заявлений радіус дії для її модернізації зі збільшеною дальністю AMRAAM ER (Extended Range) – 40 км. Варто також зазначити, що сама ракета AIM-120 має досконалу радіолокаційну головку самонаведення з високим рівнем протидії засобам РЕБ.
◾️Ракета може здійснювати маневри з високими перевантаженнями та розганяється до 4 Маха.
◾️Заявлена вірогідність потрапляння у ціль – 85%, що вважається високою точністю.
◾️Батарея NASAMS – це одна чи кілька пересувних пускових установок з шістьма ракетами кожна, активний 3D-радар Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel, кілька допоміжних сенсорів та командний пункт управління вогнем. Пускові установки та радар можуть перебувати на відстані до 20 км від пункту управління, що підвищує його безпеку під час ворожих авіаударів чи обстрілах артилерії.
«NASAMS за своєю природою – високомобільна система, розроблена з фокусом на операційну гнучкість для захисту авіабаз, морських портів, густо населених територій та інших важливих об'єктів, а також армії», - йдеться на сайті норвезької технологічної групи Kongsberg.
Там же повідомляється, що ракетні комплекси здатні одночасно вражати 72 цілі, а також, що вони «цілодобово прикривають Вашингтон та округ Колумбія з 2005 року». Зокрема, за даними американських ЗМІ, кілька ЗРК NASAMS охороняли другу церемонію інавгурації президента Джорджа Буша-молодшого (20 січня 2005 року) та залишилися для прикриття Білого дому.

202209272003 nasams 2

(Інформація з відкритих джерел)


 

25 вересня 2022р.

Нептун у новому світлі! 🔵 🔵
Погляд Хаббла на цю планету виглядає досить інакше, як нове зображення NASA's James Webb Space Telescope справа.
Це тому, що ці два телескопи дивилися на планету в різних довжинах хвиль світла. Ліворуч зображення Нептуна Хаббла 2021 року було зроблене при видимому світлі – те, що можуть бачити наші людські очі, – і показує темну бурю, яку видно біля. Планета виглядає блакитною через невелику кількість газообразного метану. Дізнайтеся більше: https://go.nasa.gov/3BvvqpT
Праворуч інфрачервоний погляд Вебба на Нептун показує кільця планети, а також легкіші пилові смуги планети: https://go.nasa.gov/3qTa94q
Разом Хаббл та Вебб допоможуть нам дізнатися більше про наше космічне сусідство!
Зображення Хаббла: NASA, ESA, A. Simon (NASA-GSFC), та M. H. Wong (UC Berkeley); Обробка зображень: A. Pagan (STScI).
Зображення Webb: NASA, ESA, CSA, STScI
#NASA #Hubble #NASAWebb #Neptune #planet #space #science #astronomy #cosmos #universe

HubbleWebb 202209252213

 


24 вересня 2022р.

Як влучно відмічено співробітниками музейного комплексу ХНУМГ ім. О.М.Бекетова: українці кожен день пишуть історію майбутнього. Тим більш цікаво пригадати видатні постаті національного минулого, зокремо в області фізики.
Українським Теслой називали видатного українського вченого Миколу Пільчикова на честь якого названа вулиця в Основ'янському районі Харкова.
Дійсний член наукових товариств Франції, Австрії, Бельгії, Німеччини, США, Великої Британії, Пільчиков першим в світі здійснив радіокерування об'єктами і електричний запис звуку, був автором понад 25 оригінальних приладів: фонографа, ареометра, термостата, сейсмографа і т.і.
А щє був поліглотом, музикантом і худржником, писав та друкував вірші українською мовою у часописі «Складка» під псевдонимим «М.П.», бо 1905 року українська друкована мова була заборонна росіїською їмперією в Україні.

NikolayPilchikov202209240913

(Микола Пільчиков, 1857-1908)

 


23 вересня 2022р.

Під керівництвом проф. Семенова О. В. співробітниками кафедри фізики, разом з провідними науковцями ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, була здійснена розробка «SiC сенсори парникових газів для декарбонізації», яка увийшла в фінальний розгляд Всеукраїнського конкурсу інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2022».

SikorskyChallenge202209232318


18 лютого 2022 року відбулася відкрита лекція професора кафедри фізики,  доктора фізико- математичних наук Петченко О.М.

 

Pet3
Pet2
Pet1

16 лютого 2022 року відбулася відкрита лекція професора кафедри фізики,  доктора  технічних нвук Семенова О.М.

 

Semenov1
Semenov2

Було проведено плодотворну зустріч з провідними співробітниками Інституту теорфізики ім. Боголюбова (Київ). Досягнуто домовленності щодо співробітництва в науковому і освітньому напрямку.

 

photo_2021-12-13_18-48-56.jpg

Відбулося засідання кафедри Фізики, на якому, серед інших питань порядку денного, розглядалось питання щодо рекомендації кандидата фізико-математичних наук доцента Дульфан Г. Я. (яка виконує обов'язка звідувачки кафедрою Фізики з 04.09.21р.) на посаду завідувачки кафедри Фізики.

Крім співробітників кафедри фізики в засіданні брала участь зам. директора НІІЕІТІ з навчально - методичної роботи Піддубна Л.В. Присутні високо оцінили професійні і людські якості доц. Дульфан Г. Я. і одноголосно рекомендували її на посаду завідувачки кафедри Фізики.

 

photo_2021-12-13_18-48-56.jpg

photo_2021-12-13_18-48-56 (2).jpg

 

 

 



Шановні абітурієнти!

Розпочалась реєстрація на підготовчі курси:
🔹🔸творчий конкурс
🔹🔸українська мова
🔹🔸математика
🔹🔸історія України
🔹🔸іноземна мова (англійська)
🔹🔸фізика

Початок навчання з 01 жовтня 2023 року

Деталі за посиланням: https://cdok.kname.edu.ua/pidkursi

Реєстрація на курси: https://cutt.ly/fwz2ioT6

❗️Можлива оплата за курс або помісячно

Усі слухачі підготовчих курсів мають бонус - додаткові 10 балів при вступі на спеціальності, які мають державну підтримку😍 

Чекаємо у Бекетівському

Офіційний сайт ХНУМГ імені О.М. Бекетова 

Офіційний сайт ННІ ЕІТІ

Телеграм абітурієнта

Підготовчі курси

Віртуальний тур

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На сайті 160 гостей та 0 користувачів